Hundeveddeløp i London

Storbritannia har mange spesielle tradisjoner, og en av disse tradisjonene er hundeveddeløp. Her i Norge er vi godt vandt til hesteveddeløp, men i Storbritannia ble denne typen veddeløp forbeholdt for eliten. Dette førte til at arbeiderklassen laget sine egne veddeløp hvor de brukte hunder istedenfor hester. 

Hundeveddeløp ble raskt populært, og er fortsatt vanlig i både London og resten av landet den dag i dag. Når man reiser til London kan man faktisk besøke en hundeveddeløpsbane dersom man ønsker det. Her er det ingen kleskode, og alle kan komme og se på løp. 

Under ser man et bilde fra en veddeløpsbane hvor greyhounder løper etter en falsk kanin. Poenget er å være den første som kommer i mål. 

Det er vanlig å vedde på hvilken hund som vinner løpet, akkurat som med hesteløp her i Norge. Det er ofte mye energi og støy på hundeveddeløpsbanen, og kanskje ikke et sted man bør reise til sammen med barn. 


Hunderaser som brukes til hundeveddeløp

I London er det først og fremst greyhounder som brukes til veddeløpene. Disse myndene er utrolig raskt, og kan få en topphastighet på over 70 km/t når de løper for full galopp! 

Det er også noen løp hvor man bruker whippeter. Dette er en mindre mynderaser som ligner veldig mye på greyhound, men som er litt mindre. Denne var veldig populær i gamle dager da fôrutgiftene for en greyhound var betydelige for en arbeider i London, og da valgte man heller å ha veddeløpene med en hund som var nesten like rask, men som spiste mye mindre. 

I dag er både greyhound og whippet vanlige som familiehunder her i Norge, men her er det jo ikke lov å vedde på hvem som er raskest. Det er likevel en del som driver med lure coursing, en hundesport som er nesten lik veddeløp, bare at det er for moro skyld istedenfor for å vinne penger. 

Hvis du er mer nysgjerrig på hundene kan du lese mer om greyhound ved å klikke her, eller lære mer om whippet ved å klikke her

Det blir stadig færre hundeløpsbaner i London

For hundre år siden var det vanvittig mange hundeløpsbaner rundt om i både London og andre byer i Storbritannia, men som med mye annet begynner disse å forsvinne. Det er fortsatt noen få igjen i London, men det blir gradvis sett på som for spesielt interesserte. Per 2021 regner man med at det er 19 hundeløpebaner i Storbritannia, og kun noen få av disse er i London-området. 

Det er mye kritikk runde veddeløpshunder i landet, og mange mener at hundene ikke har gode nok leveforhold. Så det er viktig å vurdere om man ønsker å støtte en potensiell uetisk industri ved å besøke en hundeveddeløpsbane når man er i London. 

Hvis du bestemmer deg for å dra til en vil du i alle fall få en spesiell opplevelse. Her får man sett den britiske arbeidskulturen på en måte man sjeldent får oppleve som turist i London, så det er en unik opplevelse å være på en slik løpsbane. 

Kommentarer