V&A Museum - det mest trendy museet i London

V&A Museum er en forkortelse for Victoria and Albert Museum, og er en av de mest populære museene i London etter British Museum og National Gallery London. På V&A får man derimot oppleve helt andre ting enn på de to andre museene, for her er det nemlig objekter knyttet opp mot kunstindustri.

Nå lurer du kanskje på hva kunstindustri egentlig er, og i prinsippet er det snakk om gjenstander som kan knyttes opp mot industri eller hjem, og ikke bare malerier og annen kunst. På V&A kan man for eksempel se og oppleve møbler, klær og annen mote, tekstilutstillinger, sko, kosedyr, arkitektur, sverd, biler, smykker, solbriller, hatter og mye annet. Her finnes man typiske ting som kan finnes i vanlige hjem, selv om objektene i seg selv sjeldent finnes i hjem. Så selv om det stilles ut en rekke solbriller her, er objektene man ser på V&A Museum helt spesielle, og kan knyttes opp mot historiske personer eller lignende.

Foto: DAVID ILIFF. License: CC BY-SA 3.0

Et besøk på V&A Museum er ulikt noe annet museum i London, og det er spesielt kult for alle som interesserer seg for mote og interiør, og gjerne liker å se litt mer moderne utstillinger enn arkeologiske gjenstander og malerier fra renessansen. Det er derimot ikke bare nye objekter på V&A, mange av utstillingene er nemlig satt i en historisk kontekst.

Det er mange flotte utstillinger på V&A Museum, men i likhet med de andre populære museene i London er det ofte folksomt der. Et tips for å unngå folkemengden er å dra tidlig på formiddagen, gjerne mellom 10 og 11 på morgenen. Det er et veldig stort museum, og enten må man beregne veldig god tid, eller så må man velge ut noen av de utstillingene man er mest interessert i, og fokusere på dem. Til sammen er det faktisk hele 145 ulike utstillinger fordelt på 30,000 kvadratmeter, så det er mer eller mindre umulig å få med seg alt like godt.

Til å begynne med hadde V&A kun objekter fra Storbritannia, men i dag har de utvidet til å inkludere objekter fra hele verden. Målet til museet har hele tiden å være et museum for folk flest, så i gamle dager hadde de kveldsåpent slik at arbeiderfolk kunne komme dit etter arbeidstid - i motsetning til de andre museene som da var forbeholdt fiffen som kunne fra dit på dagtid.

Om du blir sulten etter en lang dag på museet er det et lite spisested i bakgården hvor det serveres god mat. Prisene er derimot nokså høye på denne kafeteriaen, men vel verdt det når man ser hvor koselig det er å spise der.

Priser og åpningstider på V&A Museum

Det er gratis å dra til V&A Museum, og hele hovedutstillingen kan sees uten å betale noe som helst. Man ser derimot raskt at museet anmoder til donasjoner under besøket, men det er selvsagt helt valgfritt om man vil donere noen pund eller ikke.

Det er også spesielle utstillinger, omvisninger og eventer som koster penger, og man kan lese mer om disse på nettsidene til V&A.

V&A Museum er åpent fra 10:00 til 17:45 hver dag, med unntak av fredag hvor museet holder åpent helt til 22:00.

Slik kommer du deg til V&A Museum

V&A Museum ligger like sør for Hyde Park, så det kan være en liten gåtur fra sentrum av London. Området det ligger i heter South Kensington, som for øvrig er et godt område for å booke hotell i, da det er sentralt, trygt og fint.

Man kan enkelt komme til V&A ved å ta undergrunnsbanen. Den nærmeste stasjonen ligger bare noen få minutter unna, og heter South Kensington. Man kan ta enten Circle, District eller Picadilly Lines for å komme dit. Stoppene Knightsbridge og Glucester Road ligger også nokså nært V&A, men da blir det fort 10-15 minutters gåtur for å komme frem.

Det er også mulig å ta buss, og da stopper bussen rett utenfor museet på stoppet som heter Victoria and Albert Museum.

Kommentarer