6 tips for å gjøre London-turen billigere

London er faktisk en ganske dyr storby, og mye av grunnen er at både underholdning, overnatting og transport koster en del i byen. I denne artikkelen skal vi ta for oss noen gode tips for å gjøre turen til London litt billigere slik at man kan nyte en fin reise dit uten å tømme lommeboka helt.

Før man reiser kan man allerede da spare mye penger ved å finne gode flybilletter. Det er jo flyselskaper som tar deg til London for rundt en norsk hundrelapp per vei, og dersom man klarer å sette seg inn i reglene for bagasjen er det ingenting i veien for å utnytte disse billige flybillettene. Ofte må man dra på litt rare tidspunkter, men det er vel verdt det for å spare en tusenlapp eller to?

1) Opplev noen av gratisattraksjonene

Noe av det som koster mest penger når man reiser til London er attraksjoner. Skal man for eksempel inn i London Zoo må man punge ut med £25 som voksen, mens også en tur i London Eye koster £25. Om du derimot ønsker en omvisning på Harry Potter-kulissene på Warner Bros. Studios må du ut med £43! Dersom man reiser med hele familien og rekker to attraksjoner per dag, bruker man fort ganske mange tusen kroner på attraksjoner.

Heldigvis finnes det mange attraksjoner i London som er helt gratis, og mange av disse holder minst like høy kvalitet som attraksjonene hvor man må punge ut flere titalls pund for å komme inn. Først og fremst har man alle de offentlige museene i London. Her snakker vi om verdenskjente museer som British Museum, Natural Science Museum, V&A Museum og National Gallery London! Ingen av disse koster noe som helst i inngangspenger, men det oppmuntres til at man donere litt penger for å støtte arbeidet på museet.

Vil du oppleve den utrolige byen fra et høyt utkikkspunkt anbefaler vi å legge turen til Sky Garden. Dette er en av veldig få utkikksposter i byen som faktisk er helt gratis, men husk å booke billett i god tid i forveien for å være sikret plass.

Innsiden av Sky Garden. Foto: © User:Colin Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

2) Spar penger på hotellet

Det er dyrt å overnatte i London ettersom eiendom koster sykt mye i nærheten av sentrum. Det er derfor mulig å spare en del i budsjettet på å velge billige hotell. Dersom man velger et veldig billig hotell midt i sentrum er det gode muligheter for at man får små og slitte rom, men dersom man er villig til å ta undergrunnsbanen i 10 til 15 minutter hver gang man skal inn til sentrum er det mulig å spare noen hundrelapper per person per natt man overnatter i London.

Om du er ute etter et veldig billig hotell kan vi anbefale Mandalay Picton House Hotel i Paddington i London. Dette er bare en kort tur unna sentrum, og har dobbeltrom til under en tusenlapp per natt. Her er det små og trange rom, men det er et ok sted å overnatte dersom man ikke har tenkt å bruke mye tid på hotellet. Personalet er dessuten fra Norge, så det kan være et fint sted å bo dersom du sliter litt med engelsken.

Ellers anbefaler vi St Giles midt i sentrum av London. Dette koster litt mer, men ligger til gjengjeld to minutter unna Oxford Street, så dersom du drar for å holde deg i nærheten av Oxford Street sparer du inn mellomlegget i sparte transportkostnader. Også her er det litt små og trange rom, men jevnt over et flott hotell.

3) Spis billigere

Mat er også en stor utgift for de fleste som reiser til London, og også her kan man gjøre turen litt billigere hvis man er litt smart. Selv om man er på en storbytur må man jo ikke spise alle måltidene på restaurant. Det er mulig å få ferdigsmurte baguetter og lignende på vanlige dagligvareforretninger til en brøkdel av prisen det koster på kaféer. Selv på typiske kiosker kan det være mulig å få tak i ferdigsmurt mat nokså billig, og en god baguette koster ikke mer enn et par pund.

Om man har lyst på varmmat kan man også vurdere å spise fastfood. Det er jo ikke sunt, men det er mange hakk billigere å kjøpe en burgermeny McDonald's enn det er å spise en porsjon med Fish and Chips på en pub.

Jevnt over er det ganske billig med mat i London og resten av Storbritannia, men restauranter er unntaket. Så kjøp mat fra butikker eller kiosker, så sparer du veldig mye penger.

4) Ikke bruk for mye penger på transport

Det kan gå en del penger på transport når man reiser internt i London, og det er et par knep man kan bruke for å minimere utgiftene knyttet opp mot transport. Det viktigste man kan gjøre dersom man skal bruke offentlig transport inne i byen er å skaffe seg et Oyster Card. Dette kortet brukes hver gang man skal ta offentlig transport uansett om det er undergrunnen, offentlige tog, eller busser, og det magiske med dette kortet er at det alltid vil gi deg best mulig pris.

Dersom du kjører flere turer en dag vil du betaler for hver tur helt frem til du når grenser for hvor mye det koster for et dagskort. Og da trenger du ikke å betale mer den dagen. Det samme gjelder om du bruker det over flere dager og betaler tilsvarende mye som et ukeskort - nå kan du reise hele uken uten å betale mer. Så lenge man bruker dette kortet er man sikret at den offentlige transporten blir så billig som man kan få den, og man slipper i alle fall å betale mer enn man trenger. Samtidig er det veldig enkelt, for man skanner kortet når man går av, så slipper man å kjøpe en strekning som er lenger eller dyrere enn man trenger.

Når det er sagt er det lurt å holde seg til buss og undergrunnsbanen når man reiser i London på budsjett, og dette er ganske billig. Tog er stort sett privat eid i London og Storbritannia, og er faktisk ikke noe billigere enn her i Norge. Skal man reise over litt større distanser er det for det meste mye billigere å ta buss enn å ta toget.

5) Pakk med deg alt du trenger til reisen

Det er få utgifter som er like kjipe som de man ikke hadde sett for seg. Plutselig merker man at laderen til iPhonen ligger på kjøkkenbenken hjemme, og da må man jo punge ut for en ny en. Lag derfor en pakkeliste som kan krysses av før avreise, så er du sikker på at du ikke glemmer noe viktig hjemme.

PS. ladere og adaptere kan ofte lånes i hotellresepsjonen. De fleste hoteller har en hel boks med ladere som er gjenglemt som de gledelig låner ut når du overnatter der.

6) Kjøpt alt av toalettsaker på Superdrug

Om du mangler ting som tannbørste, tannkrem, sminke, hårprodukter, deodorant eller lignende, så er Superdrug din beste venn når du vil reise til London uten å bruke for mye penger. Dette er en kjede med butikker som selger alle slike ting, og de er kjent for å ha sitt eget billigmerke som også går under navnet Superdrug. Det geniale med dette er at det er helt latterlig billig, og man får for eksempel deodoranter eller tannkrem til et halvt pund hver.

Dersom du ikke er avhengig av å bruke de produktene du allerede er kjent med kan du spare en del penger på å handle inn ting på Superdrug, og de selger også kjente merkevarer til nokså lave priser. Et siste tips er at de har litt mat, drikke og snop på Superdrug-butikkene, og også disse er på billigsalg. 

Kommentarer