Trenger man pass for å reise til London?

Når man reiser innenfor Europa er det ikke alltid at man trenger å ha passet klart, men trenger man pass når man skal reise til London? Svaret er ja, man må ha pass for å reise til London. Uten pass kan man faktisk risikere å bli stoppet på grensekontrollen når man skal grense inn til Storbritannia, hvis man i det hele tatt kommer ombord på flyet til å begynne med.

Denne artikkelen gjelder kun for norske statsborgere som har norske pass. Det er egne regler for andre statsborgere.

Alle må ha pass, selv spedbarn, så pass på at barna også har gyldige pass. Disse har kortere gyldighet enn voksne sine pass, så vær ekstra obs på å sjekke disse god tid i forveien.

Det er noen rykter som sier at det går fint å reise til Storbritannia med annen ID, men det stemmer ikke. Man må ha pass så lenge man skal inn i Storbritannia, både før etter og Brexit, uansett alder.

Passet må være gyldig under hele oppholdet, men dersom du er veldig lenge i London kan du fornye passet ditt på ambassaden. Dette gjelder først og fremst personer som bor i London eller i andre deler av Storbritannia over flere år. Turister som besøker London bør heller skaffe seg et nytt pass før avreise som er gyldig for hele reisetiden.

Personer med EU-statsborgerskap trenger for øyeblikket ikke pass, men det kan endre seg når/om Brexit trer i kraft.

Sponset


Hva gjør man dersom man ikke har pass?

Dersom du mangler pass må du huske å bestille time hos Politiet i god tid i forveien, da det ofte kan være mange ukers ventetid på en passtime. I tillegg er det opptil to uker før passet kommer i posten.

Det er noen ganger mulighet for å bestille nødpass, men dette koster like mye som vanlig pass, er veldig stress å skaffe, og varer bare for én reise. Nødpasset kan kjøpes fra Politiet, og noen flyplasser lar deg bestille og kjøpe nødpass på flyplass. Du kan lese mer om nødpass på Politiets egne nettsider for nødpass.


Kommentarer