Tipsing i London - normer og forventninger

Hva skal man gjøre når regningen kommer på restauranten i London? Skal man gi tips eller ikke? Alle land har jo ulike praksiser når det kommer til hva som er normalt i forhold til tipsing og driks, og i London avhenger det litt av hvor man er og hva man gjør. Her kan du lese mer om tipseetiketten på restauranter, kaféer, når man tar taxi, og på hotellet. Det er litt ulike regler for de ulike plassene, så det er greit å sette seg inn i før man reiser til London.
Sponset


Det skal nevnes at personer som jobber i London ikke er avhengig av tips på samme måte som folk gjerne kan være i USA og andre land med lave lønninger. Man kommer nok aldri til å få sure miner som følge av å ikke tipse, selv om det er situasjoner hvor det er forventet.

Tipsing på restauranter

Når man spiser på restaurant i London ser man gjerne at det allerede er lagt til en "service charge" på regningen. Denne er typisk på 12,5 % eller 10 %, og nesten alle restauranter har denne automatisk lagt til på regningen.

Så lenge man har gått god service betaler man denne uten å klage, men det er lov å be dem fjerne den om man synes servicen har vært dårlig. Det er normalt å begrunne hva man er misfornøyd med hvis man ber dem om å fjerne denne fra regningen, så det er ikke normalt å gjøre dette med mindre servicen har vært dårlig.

Dersom servicen derimot har vært utrolig god kan man gjerne gi noen pund ekstra, enten ved å be dem øke service chargen litt, eller ved å gi litt kontanter når man skal betale. De ansatte foretrekker gjerne kontanter fremfor ekstra service charge.

Om du skulle ende opp med å spise på et sted hvor de ikke automatisk legger på service charge, så er det vanlig høflighet å gi rundt 10 - 15 % tips hvis man er fornøyd med servicen.

Tipsing på fastfood-restauranter, når man spiser på bar, og på kaféer

Det er ikke nødvendig å gi tips på fastfood-steder som KFC eller McDonald's, men ofte står det en liten boks på kassen hvor man kan legge igjen vekslepenger som tips de til som jobber der. Dette er ikke nødvendig, men det er jo fint å gi litt småpenger hvis man føler at man blir tatt godt vare på når man bestiller mat.
Sponset


Normene for tipsing på kaféer er omtrent de samme som for fastfood-restauranter, og også her står det gjerne en liten boks hvor man kan legge igjen litt penger til de ansatte. Ofte får man jo mye bedre service på en kafé enn på en fastfood-restaurant, så det kan gjerne være greit å legge igjen litt småpenger her.

Dersom man bestiller mat på bar er det normalt å gi litt tips, og ofte er det en service charge på samme måte som restauranter. Så gi rundt 10 % hvis du er fornøyd med servicen og maten.

Tipsing på barer og utesteder (for kjøp av drikke)

Det er ikke like sterke tradisjoner å tipse i barer og på utesteder som på restauranter, så man trenger ikke å gi 10 % tips her på samme måte. I tillegg er det gjerne litt avhengig av typen bar, så et godt tips er å se hva de andre gjestene i baren gjør.

Ofte er det slik at man tipser litt vekslepenger hvis man betaler med kontanter, og det er vanlig å gi et pund eller to hvis man bestiller en større ordre. Dersom du bestiller en øl til £4.50 eller noe kan man gjerne legge igjen resten av vekslepengene i tipseskåla, selv om det ikke er "påkrevd".

Så se an situasjonen litt, og gi gjerne litt hvis det er hyggelig og serviceorienterte folk som jobber der!

Tipsing til taxisjåfører

Det er verken forventet eller normalt å gi tips til drosjesjåfører i London, men mange velger å rundt opp regningen til nærmeste pund.

Om man får gode tips og råd underveis, eller får god hjelp med baggasje og lignende, så kan det være greit å gi noen få pund i tips, men igjen, det er ikke forventet.

Tipsing på hotellet

Book et sentralt hotell i London med fantastisk basseng.
Sponset


Om du bor på et finere hotell med en pikkolo er det normalt å gi mellom £2 og £5 når de bærer opp bagasjen til rommet ditt.

De fleste legger igjen rundt £2 til £4 til vaskehjelpen hver dag, men summen kan selvsagt variere etter hvor godt du føler at de vasker. I tillegg er det normalt å legge igjen ekstra tips dersom man har et veldig skittent rom.

Det er ikke spesielt vanlig å gi tips i resepsjonen, men det er selvfølgelig lov hvis man føler at man får ekstra god service der.


Kommentarer