Lei en bysykkel i London for å komme deg rundt raskt og billig

De fleste bruker det offentlige transportsystemet for å komme seg rundt i de ulike byområdene i London, men et godt alternativ til dette er å leie en bysykkel. London by har nemlig inngått et samarbeid med Santander for å gi tilbudet "Santander Cycles" (noen ganger kalt Boris Bikes på folkemunne), og alle som reiser til London kan leie en av disse syklene for opptil et døgn av gangen.

Bysykkel i London
Slik ser bysyklene i London ut. Foto av Tiia Monto / CC BY-SA 3.0.

En bysykkel er akkurat det som det høres ut som: en sykkel man leier for å bruke internt i London by. Det er over 11 500 sykler til utleie via det offentlige sykkelutleiesystemet i London, så det er alltid mulig å leie en sykkel for dagen. Å leie en bysykkel i London gjøres ved å finne en av de 750 sykkelparkeringene i byen. Disse er spredt over hele byen, og finnes stort sett over alt. Se etter en sykkelskilt som ser ut som et t-baneskilt, bare at det står "Cycles" istedenfor "Tube" på dem.

Sponset

London er en relativt flat by, så det er enkelt å komme seg rundt i byen med en bysykkel. Det går naturligvis mye raskere enn å gå, og i mange tilfeller vil man også spare tid ved å bruke en bysykkel sammenlignet med å ta offentlig transport.
I prinsippet kan det koste så lite som £2 for å leie en sykkel i 24 timer, men som du kan lese mer om nedenfor er det litt vrient å beregne nøyaktig hvor mye det kommer til å koste, da det er et litt avansert betalingssystem.

Tanken med en bysykkel er at man betaler £2 for å få tilgang til bysyklene i 24 timer, og deretter bruker man sykkelen for å sykle dit man ønsker. Istedenfor at man låser fast sykkelen leverer man den til et av utlånspunktene, og leverer den fra seg. Når man skal sykle videre låner man enkelt nok en ny sykkel uten å betale noe mer, ettersom man får tilgang til å låne så mange sykler man vil i 24 timer. Man har med andre ord ikke samme sykkelen i 24 timer, men får tilgang til dem så lenge.

Pris for å leie en bysykkel i London

Som nevnt er det et litt avansert system for hvor mye det koster å leie bysykkel i London. Man begynner med å betale £2 for å få tilgang til syklene i 24 timer. Dette gir også rett til 30 minutters gratis bruk per nye sykkel. Det vil si at man må levere den til en av de 750 stasjonene innen 30 minutter hvis man ikke vil betale noe mer. Dette kan man gjøre så mange ganger man vil innenfor de 24 timene.

Om man vil ha én og samme sykkel i mer enn 30 minutter koster det £2 per 30 minutter ekstra. Har du samme sykkel i fire timer betaler du altså for 3 timer og 30 minutter (£14 med £2 per halvtime, pluss £2 i leiegebyr), så det er dyrt å ha samme sykkelen lenge. Her ser du hvorfor det er lurt å kun bruke syklene for å reise mellom flere plasser, og ikke til lengre turer.

Man betaler alltid leie av bysykler med et bankkort, og trekkes for det beløpet man faktisk bruker. Dersom man skulle finne på å ødelegge eller miste sykkelen vil man måtte betale et gebyr på opptil £300, så det er best å holde styr på hvor du legger fra deg sykkelen.

Man må også levere sykkelen tilbake innen 24 timer, for etter dette får man også et £300 gebyr!

De som bor fast i London kan også leie syklene på årsbasis, men dette krever en adresse i Storbritannia. Det er mulig at prisene endrer seg, så sjekk ut de offisielle nettsidene til bysyklene i London for en oppdatert prisinformasjon, spesielt om du leser denne etter år 2019.

Nedenfor kan du se et YouTube-klipp hvor prisene blir forklart.Husk sykkelregler når du leier en bysykkel i London

Det er egne sykkelsoner i London, og det er forventet at selv turister setter seg inn i disse. Ofte ser man at det er "No cycling"-skilt langs gågater, og her må man åpenbart ikke syklene. I de offentlige parkene i London er det egne sykkelveier, så ikke bruk forgjengerstiene her. Dersom man likevel sykler på en slik vei hvor det er forbudt kan man være heldig å oppleve å få tilsnakk av politiet, men man må fort regne med å få en bot på omtrent £50. Så vær obs på hvor du sykler!

Det er for det meste ikke lov å sykle på fortauet, så bruk sykkelfelt eller bilveien.

I likhet med biler skal man også sykle på "feil" side av veien i forhold til hva vi er vant til i Norge, noe som vil si at man skal sykle på venstre side, og har vikeplikt for vestre (også omvendt av Norge). Det er naturligvis svært farlig å sykle i feil felt!

Hotellet i London som gir mest valuta for pengene!
Sponset

Kommentarer