Hvilke severdigheter og attraksjoner man bør få med seg på første turen til London

London er proppfull av spennende severdigheter og attraksjoner, og man har alt fra gamle historiske bygninger til moderne attraksjoner med kun få minutters mellomrom. Problemet med det enorme utvalg av attraksjoner og severdigheter er at man rett og slett ikke får med seg alt man vil, og må heller prioritere hvilke ting man skal oppleve.

I denne artikkelen tar vi for oss tips til hvilke attraksjoner man bør få med seg på første reisen til London, og hvilke som like godt kan utsettes til neste tur. Som alltid er det store personlige preferanser her, så ta rådene våre som det de er; nemlig råd. Dersom du er uenig anbefaler vi deg heller å gjøre det du selv høres mest spennende ut, og bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor for å dele dine meninger og erfaringer rundt hvilke attraksjoner og severdigheter man bør man med seg første gang man reiser til London.

Vi anbefaler at du klikker inn på linkene til tingene vi skriver om nedenfor, så får du mer informasjon og flere bilder av stedet eller attraksjonen.

Se noen av de mest kjente bygningene og severdighetene

London er proppfull av historiske viktige bygninger og andre severdigheter man bør få med seg, men som regel er det ikke mulig å få med seg alle sammen på første turen. London har totalt fire ting på UNESCO sin verdensarvliste, og vi anbefaler å prøve å få med seg minst to av disse; Westminster Abbey som er en av verdens mest kjente kirker og Tower of London, en av byens mest kjente bygninger som også huser de kongelige kronjuvelene.


Tower of London. Publisert med tillatelse. 

Ellers anbefaler vi å ta en gåtur rundt Westminster-området, for der er det gåavstand til både Buckingham Palace, Westminster Abbey, Big Ben, House of Parliament, og St. James's Park. I tillegg ligger det veldig nærme London Aquarium og London Eye hvis du skulle ha planer om å besøke en av disse.

Book et sentralt hotell med fantastisk basseng
like ved Tower of London.
Sponset.

Ellers bør man få med seg kjente områder som Oxford Street, Piccadilly Circus, Trafalgar Square og Speaker's Corner i Hyde Park i løpet av turen. Dette er kanskje ikke like grandiost som Big Ben eller Westminster Abbey, men det er likevel en viktig del av London sin kulturarv, og steder man bør prøve å få med seg på første reisen til London.

Opplev én eller to av de beste attraksjonene i London

Det er mange spennende attraksjoner i London, og her tar vi med noen av våre toppanbefalinger for hvilke av disse man bør sjekke ut i løpet av den første turen til London. Her er det også størst personlig preferanse, da noen kommer til å elske for eksempel London Dungeons, mens andre ikke kommer til å fatte interesse for det i det hele tatt. 

Attraksjoner i London er stort sett ganske dyrt og tidskrevende, og det er lange køer for å komme inn på de mest populære attraksjonene. Vi anbefaler å planlegge kun én eller to attraksjoner per dag, for det blir fort veldig hektisk om man har tenkt å få med seg 3 eller flere attraksjoner på samme dag. Nedenfor har vi et utvalg av de mest populære attraksjonene for førstegangsbesøkende i London.

- Madame Tussauds. Voksmuseet er kanskje en av Londons mest kjente attraksjoner, og her kan man se et stort utvalg av kjente personer stilt ut som voksdukker. Det er et populært valg av attraksjon for de som reiser til London første gang, og veldig mange synes det er en veldig artig opplevelse. 

- London Eye. I verdens største pariserhjul får man en helt utrolig utsikt over hele London, og fra toppen er det hele 135 meter ned til bakken! En runde med London Eye tar omtrent en halvtime, og de fleste synes det er utrolig artig å få sett den enorme byen fra et såpass høyt punkt. Det er ofte veldig folksomt og lang kø her, så beregn god tid. 

London Eye. Foto av Wikimedia Commons-brukeren Swgreed / CC BY-SA 3.0.

- Sky Garden. Dersom du vil ha utsikt til en rimeligere pris enn fra London Eye, er Sky Garden det beste valget. Herfra får man en trehundreogsekstigraders utsikt over byen, og mange mener den er minst like god som fra London Eye. Selv om den er gratis trenger man billetter, og disse er naturligvis svært populære, så det kan være litt vanskelig å få tak i dem. Hver billett gir mulighet til å besøke bygget i én time, men det er som regel mer enn nok for de fleste. 

Rimelig hotell med utsikt til Camden Market.
Sponset.

- Camden Market. Camden Market er Londons største marked, og her er det mange hundre boder som selger alle slags mulige ting. Det er mye klær, leker, smykker og lignende, i tillegg til litt antikviteter og sånt. Markedet er dessuten kjent for å ha noen vanvittig gode matboder som selger veldig billig og ekstremt god mat! 

- Se en musikal. London er kjent for musikalene sine, og det er et stort utvalg både for voksne og barn. Dette er uten tvil en spesiell opplevelse man bør få med seg i løpet av sin første reise til London dersom man har interesse for det. 

- London Dungeon. I London Dungeon kan man oppleve all den skumle historien i London, fra Jack the Ripper til de grufulle handlingene i Tower of London. Dette er en interaktiv opplevelse som skal skremme de som tør å ta turen, og det er mange som synes dette er en obligatorisk attraksjon når man er i London. 

- London Zoo. Dersom man reiser med barn er London Zoo ofte et veldig populært stopp, for midt inne i London sentrum ligger det nemlig en stor dyrepark hvor man kan se løver, tigere og mange andre kule dyr. 

To av tigerne i London Zoo. Foto av Katie Chan / CC BY-SA 4.0.

Besøk et gratis museum

London har noen av verdens beste museer innenfor flere ulike sjangere, og det er hele 23 gratis museer i London! Man rekker selvsagt ikke alle, men vi anbefaler at man prøver å få med seg minst ett av dem. Vi kan anbefale en av disse til førstegangsreisende:

- British Museum. Her er det tusenvis av gjenstander som britene har hentet fra hele verden, inkludert Rosettasteinen, vikingsverd, samurairustninger, egyptiske mumier, og greske statuer fra Parthenon i Athen. Her kan man se spennende objekter fra omtrent hele verden helt gratis.

Hovedinngangen til British Museum. Det er også mulig å gå inn på baksiden hvis det er lang kø. Foto av Wikimedia Commons-brukeren Ham, publisert med CC BY-SA 3.0.

- National Gallery London. Her er det verdenskjent kunst fra malere som Da Vinco, Van Gigh, Caravaggio og Botticelli, og det er uten tvil et museum som er verdt å oppleve. Også her er det gratis inngang, og det er et godt valg for et museum man kan se på sin første reise til London.

Hotellet i London som gir mest valuta for pengene!
Sponset

- Victoria and Albert Museum (V&A). V&A er et spennende museum som fokuserer på moderne kunst fra hele verden, og har spennende ting som smykker, moteklær, fotografier, skulpturer og mye annet spennende. Dette er et litt annerledes museum enn typiske museer som samler på gamle gjenstander fra en svunnen sivilisasjon, men det er et godt valg av gratismuseum når man reiser til London.

- Imperial War Museum. Storbritannia har vært involvert i begge verdenskrigene, og Imperial War Museum har en enorm samling av krigsgjenstander som de stiller ut. Det er flere ulike lokaler som alle tilhører dette museet, men vi anbefaler enten Churchill War Rooms eller Imperial War Museum London for førstegangsbesøkende.

Her handler du første gangen i London

London er et eldorado for den shoppingglade, og det er aldri vanskelig å finne noen spennende butikker. Første gang man reiser  bør man naturligvis sjekke ut handlegatene i London sentrum. Disse sentrerer seg rundt den kjente handlegaten Oxford Street som har et gigantisk utvalg av kjente butikker, og sidegatene Bond Street og Regent Street. De siste to har litt mer eksklusive ting enn det man finner på Oxford Street.

Bilde av Oxford Street. Som oftest er det like mange folk (om ikke flere) som på bildet. Publisert med tillatelse. 

Vi anbefaler å ta en tur innom klesbutikken Primark. Her er det et helt enormt utvalg av klær, og prisene er mye lavere enn det vi er vant til her i Norge. Her er det som regel proppfullt av mennesker, men de aller fleste finner mange klær de liker her!

Ellers bør man prøve å få med seg minst ett av markedene, som Camden Market eller Borough Market. Her kan man få tak i god og billig mat, og lete etter kule kjøp i de hundrevis av bodene.

Opplev det du ønsker i London

Nå har vi fått gått over en del av de mest populære og vanlige attraksjonene og severdighetene i London, men dette er bare toppen på isfjellet. Vi tror likevel det er et godt startpunkt for å få en god første tur til London, og vi håper du fant et par ting på lista som du kunne tenke deg å besøke når du er i London.

Ellers inviterer vi deg gjerne til å klikke deg rundt på nettsidene for å finne flere attraksjoner og severdigheter, og lære mer om å reise til London. Bruk gjerne kommentarfeltet her eller på andre sider på Utforsk-London.com, så svarer vi deg så raskt som vi får til. 

Kommentarer