Guide: flyplasser i og rundt London - slik kommer du deg billigst inn til sentrum

Det er i utgangspunktet seks store flyplasser i nærheten av London, og tre av de bruker jevnlig av norske flyselskaper, mens de tre andre er usannsynlig at man skal lande på. Heathrow er den største flyplassen som også ligger nærmest av de som brukes av norske flyselskap, mens både Stansted og Gatwick ligger et stykke lenger unna. I tillegg har man Luton som ligger omtrent like langt unna som Gatwick og Stansted, London City Airport som ligger i selve byen, og Southend som ligger mye lenger unna. Her kan du lese om disse seks flyplassene, og hvordan man kommer seg billigste og enklest fra flyplassene inn til London sentrum.

Bruk gjerne kommentarfeltet for å dele erfaringer eller tips om flyplassene du har vært på.

Heathrow flyplass

Londons største flyplass heter London Heathrow lufthavn, og er både den største og travleste flyplassen i Storbritannia. Som man kan forvente av en veldig stor flyplass er det et godt utvalg med restauranter, kiosker, kaféer, butikker, tax-free-butikker, og lignende inne på flyplassen.

Heathrow flyplass. Foto av Wikimedia Commons-brukeren Citizen59, publisert med CC BY-SA 3.0.

Heathrow er ca. 50 minutter unna London sentrum med bil, 15 minutter med ekspresstog eller 35 minutter med tog. På flyplassen er det stort sett alltid veldig folksomt, og fly både tar av og lander døgnet rundt.

Av norske flyselskaper er det bare SAS som flyr til Heathrow. 

Slik kommer du deg fra Heathrow til London sentrum

Sponset

Om du vil frem til London så raskt som mulig tar man ekspresstoget Heathrow Express som bruker et kvarter fra flyplassen til Paddington stasjon i sentrum. Man kan kjøpe billetter fra automater foran påstigningsområdet til toget, eller fra skranker og selgere inne på flyplassen. Det koster omtrent £20 for ekspresstoget, og her kommer man altså rimelig raskt frem. Toget går hvert kvarter. 

Det er også mulig å ta et litt tregere tog inn til sentrum, og hver halvtime går "vanlige" tog av operatøren TfL Rail. Dette er litt billigere, men til gjengjeld tar det også litt lenger tid, og togene bruker enten 31 eller 49 minutter frem til sentrum, avhengig av hvor de stopper. 

Det er flere busselskaper som kjører buss fra Heathrow til London, og man trenger aldri å vente lenge på å finne en buss som går inn til byen. Det er som nevnt mange ulike operatører som kjører buss til sentrum, så velg den du liker best og som stopper i nærheten av dit du skal, for alle de nokså like på pris og kvalitet. 
Den billigste måten å komme seg inn til sentrum på er ved å ta undergrunnsbanen, og Piccadilly Line går fra Heathrow til London sentrum hvert tiende minutt. En billett koster bare £6 for voksne, og det tar litt under en time. 

Om man ønsker å ta taxi så må man regne med å punge ut mellom £50 og £90, avhengig av når man reiser. Det koster i utgangspunktet £48 for normale tider, og opptil £90 på nattetid, på høytider osv. 

Gatwick flyplass

London Gatwick lufthavn er den nest største flyplassen utenfor London, og ligger omtrent 40km sør for sentrum av byen. Det er en nokså stor flyplass med flere store butikker, restauranter, kiosker, og tax-free-butikker.

Bilde av avreiseterminalen (her Terminal North) på Gatwick utenfor London. Foto av Wikimedia Commons-brukeren Benreis, publisert med CC BY-SA 3.0.


Gatwick ligger 1 time og 20 minutters biltur unna London sentrum, men bare en halvtime unna med det raskeste toget. Av norske flyselskaper er det Norwegian som flyr til og fra Gatwick.

Slik kommer du deg fra Gatwick til London sentrum

Fra Gatwick går det et ekspresstog til London, kalt Gatwick Express. Det koster rundt £20 per person, men tar bare en halvtime. Toget går hvert kvarter, så man trenger heller aldri å vente lenge på neste tog. Man kan kjøpe billetter fra automater foran toget, eller fra skranker inne på flyplassen. 

Sponset.

Det er også en "vanlig" togbane inn til sentrum, men tar mellom 35 og 45 minutter, og går ikke like ofte. Disse togene er derimot litt billigere enn ekspresstoget, så det kan være kjekt hvis man reiser med hele familien. Og hvilken forskjell utgjør egentlig 10 minutter på en slik tur? 

Man kan også ta tog eller buss til sentrum, og det tar altså omtrent halvannen time inn til byen med begge disse, selv om det kan ta litt lenger hvis det er mye trafikk i eller rundt sentrum. Det går jevnlig busser fra utsiden av flyplassens hovedinngang. Taxi koster typisk litt under £100 for hele turen, og man bør avtale en fastpris før avreise for å spare litt penger. 

Stansted flyplass

Stansted ligger omtrent én til halvannen time unna London sentrum med bil eller buss, og ca. 50 minutter med tog. Av norske flyoperatører er det kun Ryanair som lander på Standstead. Stansted er en fin og oversiktlig flyplass med et helt greit utvalg av butikker etter innsjekkingsområdet. Der er det par spisesteder, tax-free, suvenirbutikker og kiosker som selger enkel og billig mat, men det merkes at den er mindre enn de to andre flyplassene i London.

Les mer: Hva bør man tenke over første gang man skal fly med Ryanair? 

Hovedinngangen til Stansted. Foto av ukjent fotograf, publisert med CC BY-SA 1.0.

Slik kommer du deg fra Stansted til London sentrum

Det er flere busselskaper som kjører fra Stansted til London sentrum, og dette er en billigste måten å komme seg til sentrum på. De billigste bussene koster £8, og bruker halvannen time på turen. Alle busser går fra et stort busstopp like på utsiden av flyplassen, og man kan kjøpe billetter der. Det er flere forskjellige busselskaper, men det mest brukte heter National Express, og har busser som går stort sett døgnet rundt.

Det er også mulig å ta tog inn til sentrum, og linjen heter Stansted Express. Dette tar bare tre kvarter, men koster mellom £20 og £25, så det er betraktelig dyrere enn å ta buss. Billetter selges både i automater foran toget og i en skranke etter grensekontrollen når man ankommer flyplassen.
Book et sentralt hotell med fantastisk basseng.
Sponset


Om man ønsker å ta taxi må man regne med å betale mellom £75 og £100 for turen, og det kan være lurt å avtale en pris med sjåføren før man reiser. Dette høres kanskje dyrt ut, men for en familie på fire kan det være like billig som å ta flytoget. Også taxi tar omtrent halvannen times tid.

Luton flyplass

Luton ligger omtrent like langt vekk fra London sentrum som både Stansted og Gatwick, men på grunn av gode togforbindelser er det den som er raskest inn til sentrum av byen. Luton er heller ikke verdens største flyplass, men det er et greit utvalg av butikker og spisesteder på den.

Mange synes det er veldig få sitteplasser på Luton, så det er noe man bør være obs på. Dette er nok ikke flyplassen hvor man orker å være i mange timer før adgang, så prøv å beregne tiden så godt som mulig.

Slik kommer du deg fra Luton til London sentrum

Det går flere tog fra Luton til London sentrum, og East Midlands-togene tar deg inn til byen på 25 minutter. Disse togene går én gang i timen, mens de noe tregere togene fra Thameslink (35 minutter) går hvert kvarter. Togene koster omtrent £25 for voksne tur/retur, og buss er et par hakk billigere. Det er ingen ekspresstog på Luton, men hvem trenger vel det når de vanlige togene knapt tar en halvtime? 

Som med de andre flyplassene er det National Express-busser som tar deg billigst inn til byen, så kjøp en billett til en av disse hvis du holder ut en busstur som kan ta halvannen til to timer for å komme frem. 

En taxitur fra Luton til sentrum koster omtrent ££70-100, men dette avhenger selvsagt av tid på døgnet. Er det kveldstid eller rushtid blir det dyrere enn om man reiser midt på dagen når det er lite trafikk.

London City Airport

London City Airport er en liten flyplass ganske nært sentrum, og er uten tvil den flyplassen i London som ligger nærmest selve byen. Det er i all hovedsak dyrere flyselskaper som fly businessfolk inn og ut av byen som bruker denne flyplassen, og de fleste norske flyselskapene lander ikke på denne.

På grunn av den lille plassen til flyplassen er det ikke mulig å lande store fly på London City Airport, men selv om det kun er små fly som kan bruke den går det noen ganger ruter til New York. Dette er derimot dyre flygninger som primært brukes av businessfolk som må til New York veldig raskt.

Det er sjeldent mye folk på flyplassen, så den føles sjeldent trang selv om den er liten. Det er noen få spisesteder og et par lounger på London City Airport, men ellers er det ikke all verdens å gjøre mens man venter på flyet sitt der.

London City Airport sett fra lufta. Som dere ser er det ikke store flyplassen. Foto av Ercan Karakaş /  GNU FDL 1.2.


Slik kommer du deg fra London City Airport til London sentrum

Det er en egen undergrunnsstasjon på London City Airport, så man kan ta denne for å komme seg inn til sentrum veldig raskt og billig. Det tar omtrent 20 minutter fra flyplassen til sentrum, men det er litt kortere til businessdistriktet, dit hvor de fleste trolig skal. Med et Oyster-kort koster det bare rundt £3 for en billett inn til byen, mens det koster rundt £5 uten dette.

Det er heller ikke så dyrt å ta taxi inn til sentrum, men både flyplassen og sentrum ligger i områder med svært mye trafikk, så det vil trolig gå raskere å ta tog eller T-bane. Prisen ligger typisk på mellom £25 og £40, avhengig av trafikk og tid på døgnet.

Southend flyplass

Southend flyplass ligger nesten 70km fra London sentrum, og har tradisjonelt ikke blitt regnet som en London-flyplass før nyere tid. Nå er det derimot flere flyselskaper som flyr til London, men som lander på Southend i Essex. Det er ingen norske flyselskaper som bruker denne flyplassen (enda), men det er vanlig å lande her dersom man reiser med billigselskaper fra Frankrike eller Spania.

Dette er en nokså liten flyplass med bare noen få spisesteder og butikker, men fordelen med dette er at det heller ikke er all verdens med folk her. Det er stort sett nokså folketomt, så det er forsåvidt en veldig avslappende flyplass.

Slik kommer du deg fra Southend flyplass til London sentrum

Å ta toget fra Southend til London sentrum tar faktisk bare én time med togselskapet Greater Angelica, og koster omtrent £20 hver vei. 

Det går ikke så mange busser direkte fra Southend til London sentrum, men det er flere busser som går mellom Southend og Stansted, så man kan eventuelt ta buss til Stansted, og ta en ny buss videre inn til sentrum. Dette blir dog mye dyrere og tar mye lenger tid enn å ta toget. 

Det er som nevnt langt inn til London sentrum, så en taxitur koster gjerne mellom £100 og £150! Selv for familier på fire reisende vil det lønne seg å ta tog herfra inn til sentrum. 

Kommentarer