Alt du trenger å vite om reisekortet Oyster Card

Dersom du har tenkt å bruke offentlig transport i London bør du sette deg inn i hva et Oyster-kort er, hvordan du skaffer deg et, og hvordan det fungerer. Dette er nemlig et kort som brukes til all offentlig transport internt i Stor-London, inkludert både undergrunn, tog, trikk og buss.

Oyster-kortet er perfekt for alle som liker det billig og enkelt. Det fungerer nemlig ved at man kjøper et kort og fyller det opp med så mye penger man måtte ønske. Deretter er det bare å ta offentlig transport uten å styre med billetter. Man skanner Oyster-kortet når man går ombord en buss eller går inn på undergrunnsbanen, og gjør det samme når man går ut fra undergrunnen. Da ser kortet hvor langt du har reist, og trekker deg for den faktiske summen denne strekningen koster.

Kortet fungerer på alle strekninger med "Transport for London" (TfL) som opererer alle T-baner og de fleste busser og trikker inne i byen, samt togreiser med "National Rail" og "DLR", i tillegg til Emirates kabelkane over elva Themsen. Det er ført når man tar buss et godt stykke utenfor selve London at man ikke lenger kan bruke Oyster-kortet, men det fungerer på alle plassene i sentrum.

Slik ser Oyster-kortet ut. Foto av Wikimedia Commons-brukere Oxyman, publisert med CC BY-SA 3.0.

Noe av det beste med Oyster-kortet er at den holder styr på hva som er billigst, og dersom du reiser nok til at en dagsbillett er billigere enn alle enkeltbillettene du har brukt, så slutter du å betale når du har nådd summen for en dagsbillett. Det må også nevnes er det er mye billigere å reise med Oyster-kortet enn å bruke vanlige engangsbilletter - en enkeltreise internt i London sentrum koster plutselig rundt £2,40 istedenfor £4,90.

Book et sentralt hotell med fantastisk basseng.

Sponset

Man kan fylle opp kortet med så mye penger man vil, og alle automatene på undergrunnsstasjonene og busstoppene viser deg hvor mye penger det er igjen på kortet.

Dersom man har penger til overs når man reiser hjem fra London kan man enten ta med kortet og la det ligge frem til neste tur, eller få refundert pengene. Det er veldig enkelt, og kan gjøres fra automatene på undergrunnsstasjonene hvor man også får kjøpt dem. Det er også mulig å refundere pengene hjemmefra via nettsidene til TfL.

Slik skaffer du et Oyster-kort

Man kan kjøpe Oyster-kort på alle undergrunnsstasjoner og på de fleste busstopp rundt om i London, og de selges selvfølgelig også på alle flyplassene i området. Det "koster" £5 å kjøpe et kort, og dette fungerer som et depositum. Når du reiser fra London kan du levere tilbake kortet for å få refundert dette depositumet, samt eventuelle penger som skulle være til over på kortet. Det er automater hvor man kan kjøpe det, men dersom man trenger hjelp er det også skranker på de fleste stasjonene.

Minsteinnskudd er £5 per gang man fyller opp, men kan man som nevnt ovenfor få refundert det som måtte være til overs på kortet. Husk at man ikke kan få refundert mer enn £10, så ikke fyll det opp med veldig mye mer penger enn man har tenkt å bruke!

En maskin hvor man kan kjøpe Oyster-kort. Foto av Nick Cooper / CC BY-SA 2.5.

Dersom du reiser med barn går de under 11 år gratis sammen med voksne som har et Oyster-kort, mens barn mellom 11 og 15 kan få et eget barnekort. Dette barnekortet gir halv pris på alle reiser, men man må henvende seg til skranken for å skaffe et slikt kort.

Visitor Oyster card - et spesialkort for turister

Dersom du bestiller et Oyster-kort før du reiser til London kan du få et såkalt "Visitor Oyster card", så lenge du har boadresse utenfor Storbritannia. Dette fungerer på samme måte som et vanlig Oyster-kort, og det er to fordeler med dette. For det første får du det i posten før avreise, og slipper dermed å styre med å skaffe deg et når du først er fremme i London. For det andre kommer det med et par gode spesialtilbud til turister, som blant annet:
Sponset

- 15 - 25 % avslag på utvalgte spisested.er
- 10 % rabatt i butikkene på Madame Tussauds og Sea Life London.
- Spesialtilbud på visse butikker.

Du kan se en full oversikt over alle de aktive tilbudene for Visitor Oyster Card ved å klikke her. Man må enten kjøpe disse turistkortene ved å bestille dem på internett før avreise, eller ved å gå til turistinformasjonen på Gatwick flyplass. Minsteinnskudd på et slikt kort er £3.

Slik bruker du Oyster-kortet

Nå har du forhåpentligvis skjønt hvordan du skaffer deg et Oyster-kort, så da gjenstår det bare å bruke det. Alt man trenger å gjøre er å svipe det over det gule feltet på inngangen til undergrunnsstasjonen, så registreres kortet. 

Når kortet er registrert åpner porten seg, og det er bare å gå inn og velge den T-banen eller bussen du skal ta. 

Slik ser området du skal sveipe Oyster-kortet over. Foto av Wikimedia Commons-brukere Oxyman, publisert med CC BY-SA 3.0.

Når du er fremme sveiper du det nok en gang for å registrere at du har gått av T-banen, så trekkes riktig beløp fra saldoen på kortet. Dersom du tar trikk eller lokalbuss trenger du kun å svipe på ombordstigning, da disse kun opererer med én pris. 

Dersom du trenger å fylle på kortet finnes det automater til dette på alle stasjonene, og man kan fylle på med enten bankkort eller kontanter. Det er også mulig å registrere kortet sitt til en brukerprofil for å fylle på via internett, selv om dette trolig er mer populært blant folk som bor i London enn turister. 

Bruk et kontaktløst bankkort istedenfor Oyster

Selv om Oyster-kortet regnes som helt nødvendig når man skal bruke offentlig transport i London, er det også mulig å bruke et kontaktløst bankkort på akkurat samme måte som Oyster-kortet. Dersom du har et slikt et kan du enkelt nok bruke bankkortet på de samme automatene som skanner Oyster-kortene, så trekkes du samme beløp som om du hadde brukt et Oyster-kort.

Alle de store norske bankene tilbyr bankkort med kontaktløs betaling, og det fungerer med både Visa og Mastercard. Det er derimot ganske ny teknologi, så det er kun de som har fått nye bankkort i løpet av de siste årene som har kontaktløst bankkort.
Rimelig hotell med utsikt til Camden Market.
Sponset.

Fordelen med å bruke et kontaktløst bankkort istedenfor et Oyster-kort er at man slipper å sitte igjen med penger til overs (som man gjerne glemmer å refundere), samtidig som det er mye mindre sjanse for å glemme bankkortet hjemme neste gang man skal reise til London (for de aller fleste av oss glemmer selvsagt å ta med Oyster-kortet, og har to-tre stykker liggende i en skuff hjemme).

Den eneste ulempen med å bruke et kontaktløst bankkort istedenfor et vanlig Oyster-kort er at det kan være fort gjort å miste oversikten over hvor mye penger man faktisk har brukt på transport i løpet av en dag, da man må inn og sjekke nettbanken for å få oversikt over dette. En annen potensiell ulempe er at man ikke får de samme tilbudene som med et turist-Oyster-kort. Hvorvidt den siste egentlig er en ulempe er opp til hver enkelt, for de fleste benytter seg trolig ikke av disse uansett.

Kommentarer