10 feil du må unngå å gjøre i London

London er en skikkelig storby, og selv om mange ting er veldig likt som her hjemme (sammenlignet med mer eksotiske storbyer) er det flere turistfeller man lett kan havne i når man reiser til London. Dette kan være småkjipe turistfeller som kaster bort litt penger eller tid, til mer alvorlige problemer som kan oppstå fordi man ikke er kjent med hvordan London fungerer.

Her har vi samlet en liste over noen vanlige feil som både nordmenn og andre utlendinger ofte gjør når de er i London, så ta en titt på lista og lær hva du bør unngå.

1) Kjøp falske billetter til turistattraksjoner

Å selge falske billetter er en kjent svindelmetode som er utbredt i mange storbyer, inkludert London. Dersom man står i kø for å kjøpe billetter til en attraksjon, som for eksempel London Zoo eller London Eye, og så kommer det en person bort til deg for å prøve å selge deg rabatterte billetter, så hold deg unna. Ofte kan de servere historier som at de akkurat har kjøpt billettene, men av en eller annen grunn ikke får brukt dem, og vil selge dem til deg for en billigere pris.

London Eye, en attraksjon hvor det ofte er lange køer 
for å bestille billetter. Foto av 
Wikimedia Commons-brukeren Swgreed


Som regel er disse billettene falske, og du kommer til å finne ut av det når du kommer frem i køen. På dette punktet er derimot svindleren langt vekk!

Så hvis du vil ha rabatterte priser på attraksjoner, ta deg heller tid til å bestille billetter på internett før avreise. Dersom man gjør dette får man faktisk litt rabatt, og det er naturligvis helt trygt å kjøpe billettene fra nettsidene til attraksjonen.

Det er også viktig å huske at de fleste museene i London er gratis (som British Museum og Natural Science Museum), så ikke la deg lure til å kjøpe billetter til disse selv om du tenker at du bare taper noen få pund. Det er nemlig mange som prøver å selge billetter til disse for £4-£5, så da tenker man at det er verdt risikoen, men det er sure penger når man innser at det er gratis inngang.

2) Reise med piratdrosje

Book et sentralt hotell i London med fantastisk basseng.
Sponset


Piratdrosjer er dessverre ganske utbredt i London, og det er ikke direkte uvanlig at man får tilbud om dette hvis man står i en vanlig drosjekø. For det første er det ulovlig å kjøre piratdrosje, akkurat som her i Norge, så man kan risikere en saftig bot om man blir tatt. For det andre er det en svært risikofylt ting å gjøre, og det er flere (både turister og fastboende) som har rapportert at de har blitt ranet for alt av verdier etter at de har satt seg inn i drosjen. Denne kjører da i verste fall til et avsidesliggende sted og truer til seg verdier, og dette er naturligvis en sykt kjedelig opplevelse.
Så hvis man skal ta drosje bør man heller bruke litt mer penger og velge en "Black Cab" som de heter.

3) Leie bil

Det er ingenting i veien med å leie bil i Storbritannia så lenge man føler seg klar for å kjøre på andre siden av veien, men dersom du reiser til London for første gang er du på ingen måte klar for den ekstreme navigasjonen som trengs for å komme seg rundt i sentrum.

Jeg har hørt om personer som har leid bil på flyplassen som de skal kjøre inn til London sentrum for å bruke under London-turen sin, og alle vi som har vært i London er vel enige i om at det er en dårlig idé. Ikke bare er det ekstremt vanskelig å navigere i sentrum, det er også helt vanvittig mye kø uansett hvor man kjører, og svindyrt å parkere. Å kjøre i London er som å kjøre midt i Oslo sentrum i rushtiden ganger ti.

4) Ikke bestille hotell på forhånd

Noen foretrekker å fikse hotell etter at de har kommet frem til reisemålet, men om du er en av disse bør du tenke deg om to ganger før du reiser til London. I motsetning til mange reisemål er det nemlig ikke uvanlig at de aller fleste hotellene inne i sentrum er fullbooket, spesielt i helgene. Så hvis man reise uten å ha reservasjon i orden kan man i verste fall ende opp med å bruke veldig lang tid på å gå fra hotell til hotell for å lete etter noen som har ledige rom. Og disse få ledige rommene kommer selvsagt ikke til å være billige!

Sponset

Istedenfor bør man booke hotellrom i forveien, så har man én ting mindre å bekymre seg over. Denne løsningen kommer dessuten til å være billigere, og man kan i fred og ro se over de ulike hotellene i London, og velge det man synes ser best ut til den prisen man er ute etter. Som du sikkert har sett er det noen hotellanbefalinger i sidebaren på nettsiden vår, så sjekk ut disse for et godt tilbud.

5) Gå med lommeboka eller veska lett tilgjengelig for lommetyver

I likhet med de fleste storbyer er det mange lommetyver i London, så man bør ikke gå med verken lommeboka eller veska på vift, og helst ikke ha stort av verdier på en måte som er enkelt å stjele.

Det er spesielt folksomme plasser som er utsatte, som i handlegatene i London, på T-banen, i køer til populære attraksjoner som London Eye eller Madame Tussauds, og foran kjente bygg som Buckingham Palace eller London Tower.

Dersom man ikke har trange lommer eller vesker som sitter godt (et tips er å ha en reim som går over skuldra) bør man vurdere å kjøpe en rumpetaske. Disse er kanskje ikke så trendy, men dersom man har en slik under jakka kommer man garantert ikke til å bli utsatt for lommetyverier.

6) Gå om bord i en buss for å betale med mynter

Det høres kanskje rart ut, men å gå ombord i en buss og forvente å kunne betale med mynter er en klassisk feil mange gjør når de er i London. Det er nemlig ikke mulig å gjøre dette, og det er kun mulig å ta buss hvis man enten reiser med et Oyster-kort, eller bruker et kontaktløst bankkort. Dette gjelder for alle lokalbusser inne i London.
Sponset


Vi har allerede en utfyllende artikkel om Oyster-kortet og hvordan man bruker kollektivtransport i London, så ta en titt på denne, så unngår du å støte på noen problemer når du skal ta buss, trikk eller T-bane i London.

7) Stole blindt på topplister og reiseguider

Det er ingen mangel på informasjon om hva man kan finne på i London, og vi her på Utforsk-London.com er selvsagt også skyldig i å bidra til dette. Mye informasjon kan være veldig fint det, men det er også viktig å unngå å se seg helt blind på topplister og anbefalinger fra nettsider, og tenke litt kritisk. Kanskje synes mange at en attraksjon er sykt kul, men er den noe for deg?

Et godt eksempel er Madame Tussauds hvor man kan se alle voksdukkene som ser veldig ekte ut. Denne utstillingen er med på nesten alle topp 10-lister over ting å gjøre i London, men det skal sies at det er mange som synes det er bortkastet tid og penger. For hvis man ikke bryr seg om kjente personer og har lyst til å se voksdukker av dem, så er det liksom ikke noe vits å dra dit. Dette er en attraksjon mange synes er veldig artig, men det er også veldig mange som blir overrasket over at de ikke likte det, og sitter igjen med en slags "that's it?"-følelse. 
Mye av det samme gjelder historiske bygninger og kirker. For veldig mange (inkludert topplisteskribenter) er Tower of London eller Westminster Abbey noe man bare MÅ oppleve når man er i London, men kommer du til å synes det er verdt å bruke så mye tid og penger på å se dette? 

Så spør deg selv hva du faktisk har lyst til å oppleve når du er i London, for én ting er sikkert: det er ikke mangel på attraksjoner! Så prioriter det du vil gjøre, og unngå å følge topplistene blindt.

8) Velge det billigste hotellet

Hotell i London er ofte dyre sammenlignet med tilsvarende hotell i andre storbyer i Europa. Da kan det ofte være fristende å gå for de som er aller billigst for å spare litt penger, ikke sant? De fleste tenker jo at man ikke kommer til å være stort på hotellet uansett, men det er likevel en klassisk nybegynnerfeil å bestille de aller billigste hotellrommene man kommer over.
Sponset


Det er nemlig stor forskjell i kvaliteten på de billigste og de som koster et par hundre kroner ekstra. Selv med 200kr ekstra per natt får man en betraktelig økning i både komfort, service og beliggenhet!

Vi har laget en stor guide til hvordan man velger et godt hotell i riktig distrikt i London, så vi anbefaler å sjekke ut denne før man bestiller hotell "i blinde".

9) Sykle på fortauet eller på en gågate

En av de beste måtene å komme seg rundt i London på er ved å leie en bysykkel for £2, og bruke denne til å sykle fra attraksjon til attraksjon uten å måtte styre med offentlig transport. Vi nordmenn er vant til at det er helt greit å sykle på fortauet så lenge man tar det nokså rolig, men i London og resten av Storbritannia er det strengt forbudt! Som oftest venter det en bot på £100 til alle som sykler på fortau, så hold deg til å sykle på veien eller på sykkelveier.

Det er mange nordmenn som har gått på denne smellen tidligere, så ikke bli en av disse, og hold deg til sykkelveier. Husk også at disse sykkellovene gjelder selv i de offentlige parkene i London, og flere av disse er til og med helt stengt for syklister, mens noen av dem har egne sykkelfelt.

10) Glemme passet, Europeisk helsetrygdkort eller reiseforsikring

Dette tipset gjelder ikke spesifikt for London, men en stor tabbe man må unngå å gjøre når man reiser til London er å glemme passet, Europeisk helsetrygdkort, eller reiseforsikring til alle i reisefølget. Alle som skal inn i Storbritannia trenger pass uansett alder! Man må ikke ha med Europeisk helsetrygdkort, men det er helt gratis, og gir deg rett på en viss helsebehandling som skal matche det engelskmenn selv får. En reiseforsikring gir enda mer trygghet, og selv om ikke London er spesielt utrygg anbefaler vi å bestille reiseforsikring til alle som reiser. 

Les mer om reiseforsikring og Europeisk helsetrygdkort når man reiser til London. 

Kommentarer