British Museum i London - opplev en av verdens største og mest kjente museum!

British Museum i London regnes som en av verdens beste og største museer i hele verden, og er uten tvil verdt et besøk når man reiser til London. Siden åpningen i 1759 har British Museum samlet over 7 millioner gjenstander, deriblant en rekke verdenskjente ting som for eksempel Rosettastenen. I dag er det en av de største turistattraksjonene i London, og dette er ikke uten grunn.

De aller fleste finner noe de synes er spennende på British Museum, for her er det samlinger fra nesten hele verden. Det er trolig gamle Egypt, antikke Hellas, og Romerriket som har de største og mest omfattende samlingene, men det er også fantastiske utstillinger fra både Kina, Afrika, Mexico, Nord-Amerika, og Australia på museet. Flere av utstillingene tar for seg lange tidsperioder, så man kan se hvordan folkeslaget utviklet seg gjennom tidene.

The Great Court på British Musem. Denne ligger i midten av museet, og rommer en restaurant, flere butikker, toaletter osv. Foto av DAVID ILIFF, publisert med tillatelse via CC-BY-SA 3.0

I motsetning til mange andre museer er det svært lite kunst på British Museum. Det er i all hovedsak historiske gjenstander, men det er likevel noen få malerier og kunstgjenstander. Om du ønsker å se kunst fra kjente malere som Van Gogh eller Leonadro da Vinci, så er The National Gallery i London er mye bedre valg.

Det er ikke til å stikke under en stol at samlingen til British Museum er helt enorm, og det er så mye å se her at det føles helt overveldende for de aller fleste. Det er ikke noe problem å bruke over 6 timer på museet hvis man faktisk vil se alt, men for mange holder deg å se kjapt over de fleste samlingene, og bruke litt ekstra tid på det man interesserer seg for. Selv om man gjør dette kommer man trolig til å bruke minst 2-3 timer! Nedenfor kan du lese litt om de mest spennende og interessante tingene man kan se på British Museum, som man ikke bør gå glipp av når man først er der.
Book et sentralt hotell med fantastisk basseng.
Sponset

Inne på British Museum kan man enten selv gå og lese på plakatene foran gjenstandene for å lære om dem, eller delta på en guidet tur. Museet i seg selv tilbyr ikke guider som tar deg rundt hele museet, men de har guider som forteller om utvalgte rom på museet til en viss tid. Du kan se oversikt over når de ulike rommene fortelles om på nettsidene til British Museum. Disse guidene er gratis, og varer mellom 30 og 40 minutter hver.

Det er også mulig å betale for å leie en digital lydguide, som i prinsippet er et headset du kan ta med deg rundt på museet for å lære om gjenstandene du ser på. Dette er trolig den enkleste måten å gå en god guide på, og du kan ta ting i ditt eget tempo samtidig som du får forklart hva som er spesielt med det du ser på. Disse er tilgjengelige på 10 ulike språk, men ikke norsk. Å leie en lydguide koster £7 for voksne, og £6 for barn, studenter, honnører og medlemmer av museumsforeningen.

Det er flere muligheter for å spise på British Museum, og i Great Court er det både en liten snackbar hvor man kan kjøpe bakerier og drikke, mens det i tredjeetasjen der er en full restaurant hvor man får servert god mat. Det er også et pizzeria på museet. Merk dog at prisene på både restauranten og pizzeriaet er noen hakk høyere enn i resten av London, så det er trolig lurt å unngå å spise i restauranten på British Museum hvis man reiser på budsjett.

Dersom du ønsker litt fred og ro mens du er på British Museum bør du reise dit med en gang det åpner klokka 10.00. Noen timer etterpå er det proppfullt frem til det stenger igjen, og det er som oftest alltid mange folk der uansett når på året man reiser.

Utstillingene man ikke vil gå glipp av på British Museum

Sponset
Det er over 80 000 ulike gjenstander som er stilt ut på British Museum, og det kan være greit å droppe de utstillingene som ikke virker som spennende dersom du ikke vil bruke hele dagen der. Her kan du lese litt om noen av de beste samlingene på museet, som de aller fleste pleier å ville få med seg.

Rosettastenen er trolig museets mest kjente gjenstand, og på denne deklarasjonen var det skrevet både egyptisk, gresk, og en annen type egyptisk som var snakket på tiden stenen ble skrevet. Dette gjorde at man kunne bruke denne stenen til å tolke hieroglyfer, da man kunne bruke den greske oversettelsen som en base for å lese de egyptiske. Så dette er en utrolig viktig historiske gjenstand som er kjempekul å se med egne øyne.

Rosettastenen - trolig den mest populære gjenstanden på British Museum. Foto av Hans Hillewaert, publisert med CC BY-SA 4.0.

Statuene fra Parthenon er greske gudestatuer som er fraktet fra Parthenon på Akropolis i Aten til British Museum, og selv om det er mye politisk uenighet om hvem disse statuene egentlig tilhører er det kult å se dem. Denne tempelet har lært oss utrolig mye om antikke Hellas, men dessverre er mange av statuene i nokså dårlig forfatning.

Statuene av egyptiske faraoer og guder er derimot jevnt over i bedre forfatning, og ligger like ved siden av Rosettastenen. Disse er ikke bare utrolig vakre, flere av dem er også gigantiske, og det er en særegen opplevelse å se for eksempel statuer er Sekhmet.

Når man trenger en pause fra de store statuene i første etasje kan man gå opp til andreetasjen for litt mindre gjenstander, men som ofte kan være minst like viktige. Her må man ikke glemme å få med seg utstillingen av egyptiske mumier, og gjenstander som er funnet i gravkamrene til disse.

I andre etasje har man også Lewisbrikkene, en samling med sjakkbrikker som stammer fra Trondheim. Disse ble trolig laget på 1100-tallet, og er verdens mest kjente sjakkbrikker.

Lewvisbrikkene. Foto av Andrew Dunn, publisert med CC BY-SA 2.0.

Japansk kunst er ikke noe de fleste nordmenn er kjent med, men på British Museum kan man innimellom se Kanagawa-oki nami-ura eller The Great Wave som den kalles på engelsk. Dette er trolig det mest kjente japanske maleriet, men på grunn av frykt for å skade gjenstanden er det ikke alltid den stilles ut. Men om man er så heldig å være der i løpet av en periode hvor den stilles ut bør man uten tvil ta en titt.

Midlertidige utstillinger på British Museum

British Museum har som oftest et par midlertidige utstillinger i de øverste etasjene, og disse er typisk stilt ut i mellom 4 og 6 måneder av gangen. Her kan de stille ut ting de låner fra andre museer, samlinger de har liggende på lagre, eller lignende. Det kule med de midlertidige utstillingene er at de også kan være mer moderne enn de permanent utstillingene, og kan dermed stille ut nokså nye ting også.
Sponset

Åpningstider og priser på British Museum

British Museum er åpent fra klokka 10.00 til 17.30 hver dag hele året, med unntak av på fredager hvor det er åpent frem til 20.30. Som oftest stenger det altså nokså tidlig, så kom tidlig hvis du vil rekke å få med deg hele museet.

Det er gratis inngang for selve museet, men noen spesielle utstillinger kan koste ekstra. Disse er som oftest gjerne for spesielt interesserte, så for de aller fleste koster det ingenting å besøke museet. Selv om museet er gratis trenger det penger for å holde det gående, og det er sterke oppfordringer til å donere litt penger når man ankommer museet, selv om det er helt frivillig.

Slik kommer du deg til British Museum

British Museum ligger veldig sentralt til i London, like nord for T-banestasjonen Tottenham Court Road langs Oxford Street. Derfra er det omtrent 5 minutters gange til museet. Det er egentlig i gåavstand fra hele Oxford Street, men er man en del lenger unna bør man ta buss eller t-bane for å unngå å slite seg helt ut før man i det hele tatt er fremme på museet.

Adressen er for øvrig Great Russell Street London WC1B 3DG, men det er skiltet med British Museum, så man trenger ikke å vite adressen for å finne frem. Det er innganger på både forsiden og baksiden av bygget, og naturligvis er det som oftest lengre kø på forsiden.

Hovedinngangen til British Museum. Det er også mulig å gå inn på baksiden hvis det er lang kø. Foto av Wikimedia Commons-brukeren Ham, publisert med CC BY-SA 3.0.

Kart over London med British Museum på


På kartet ovenfor ser man hvor British Museum ligger i forhold til resten av London.

Kommentarer