Londons 8 kongelige parker - Hyde Park, St. James's Park, Regent's Park og flere!

I London finnes det åtte kongelige parker som tidligere var private parker for kongefamilien og gjestene deres. I dag er derimot åtte parkene gjort tilgjengelig for offentligheten, og er svært populære både for Londons fastboende så vel som turister. Det er fortsatt kongefamilien som eier parkene, men det er sannsynlig at de kommer til å forbli offentlig tilgjengelige i all forskuelig fremtid.

I alle parkene er det visse mugligheter for å la barn leke, for det er lekeplasser, klatrestativer og lignende i alle sammen. Det er dog noen som er bedre enn andre på dette punktet. Alle parkene har også halvtamme ekorn man kan mate med nøtter eller annen snacks, og disse er tamme nok til at de kan finne på å klatre opp på ryggen til barna.

Vi skal se litt nærmere på de ulike parkene, og hva som gjør dem unike.

1) Hyde Park

Hyde Park ligger sentralt til i sentrum av London, og grenser til steder som begynnelsen av Oxford Street, inngangen til Green Park, og Kensington Palace. I midten av Hyde Park ligger en kunstig innsjø med navn The Serpentine, et populært område for å mate ender, svaner og andre sjøfugler. Her kan man leie robåter, ta seg en kopp kaffe, og generelt bare nyte grøntområdet.

Her ser man en kafé ved The Serpentine, den kunstige innsjøen i Hyde Park. Foto av Wikimedia Commons-brukeren Iridescenti, publisert med CC BY-SA 2.0.
Sponset


I Hyde Park har man også lang historie med ytringsfrihet, og har lenge vært kjent som et sted hvor man kan ytre seg om hva man vil uten juridiske konsekvenser. Det er fortsatt mange som holder appeller eller taler på Speaker's Corner!

Klikk her for å lese mer om Hyde Park. 


Hyde Park er trolig den parken flest nordmenn har et forhold til, og det er veldig vanlig å rusle gjennom parken når man trenger et lite avbrekk fra den stressende London-atmosfæren. Nyt et pust i bakken på gressplenen i Hyde park!

2) Bushy Park

Bushy Park er den nest største parken med sine 445 hektar. Den ligger lenger i utkanten av London enn mange av de andre parkene, og det er en drøy halvtimes kjøretur fra Victoria-stasjonen til Bushy Park. I denne parken er det litt mer "ekte natur" enn i parkene som ligger midt i sentrum, og Bushy Park har blant annet ville populasjoner med rådyr og dågjort. Det er ikke like mye som skjer i denne parken, men det er en flott kafé ved navn Pheasantry Café på nordenden av parken.

Klikk her for å lese mer om Bushy Park.
Book et sentralt hotell med fantastisk basseng.
Sponset

3) Green Park

Green Park er den minste av de åtte kongelige parkene, men til gjengjeld ligger den veldig sentralt til. Parken har verken bygninger, innsjøer, lekeplasser, og har svært lite beplantning, så dette er en stor og veldig åpen park. Det gjør den perfekt for pikniker, eller uformelle sportsarrangement som badminton eller fotball.

Klikk her for å lese mer om Green Park.

4) St James's Park

St James's Park ligger like ved Buckingham Palace, og er en av de mest populære parkene i London. Parken er kjent for dine kolonier med vannfugler, blant annet en gruppe pelikaner som har bodd der siden forfedrene deres ble donert til Charles II i 1664. Pelikanene får mat klokka 14:30 hver dag, noe som er en kul opplevelse man bør prøve å få med seg!

Klikk her for å lese mer om St James's Park.


Utsikt over innsjøen i St. James's Park i London. Foto av David Iliff, publisert med CC-BY-SA 3.0


5) Regent's Park

Også Regent's Park ligger sentralt til i London, men litt lenger nord enn parker som Green Park og St James's Park. I Regent's Park har man en rekke aktiviteter for hele familien, som lekeplasser, områder hvor man kan leie båter, fantastiske hager med alle slags blomster, og kaféer. Inne i parken har man også London Zoo, men her må man betale for å komme inn.

Klikk her for å lese mer om Regent Park. 

Dåhjort i Richmond Park. Foto av Keven Law, publisert med CC BY-SA 2.0.

6) Richmond Park

Richmond Park er den største av alle de kongelige parkene, og var originalt en hjortepark. I dag er den gigantiske parken åpen for publikum, og i likhet med Bushy Park er det store naturområder hvor det ikke er lagt opp til at mennesker skal være. Her bor det ville dyr, og man får dermed ekte naturopplevelser i denne parken.

Klikk her for å lese mer om Richmond Park.


7) Greenwich Park

Bo rimelig ved Greenwich Park.
Sponset.

Greenwich Park er verdenskjent for å være et UNESCO verdensarvsted, så dette er åpenbart en park som er verdt besøket. Parken er for det meste nokså åpent anlagt, med store gressenger og flere store bygninger som fungerer som museer. Greenwich Park skiller også den østlige og vestlige halvkule, da nullmeridianen går på tvers av parken.

Klikk her for å lese mer om Greenwich Park.

8) Kensington Gardens

Kensington Gardens ligger rett ved siden av Hyde Park, sentralt i London. I lang tid var Kensington Gardens regnet som en del av Hyde Park, men i senere tid regnes disse to som forskjellige parker, selv om de teknisk sett opererer som én park.

Klikk her for å lese mer om Kensington Park.


Her ser man Hyde Park i forgrunnen og Kensington Gardens i bakgrunnen. Foto av Ben Leto, publisert med CC BY 2.0.

Kommentarer