Besøk de fire UNESCO verdensarvstedene i London

London er innehaver av hele fire ulike verdensarvsteder, noe som kanskje ikke er så rart når man tenker over hvor mye utrolige unike ting som har skjedd i London opp gjennom tidene. Her kan du lese om de fire verdensarvstedene til UNESCO i London, og få gode beskrivelser for hvordan du kommer deg til dem.

Alle fire stedene er verdt et besøk, for det er ikke uten grunn at de har blitt kåret til å være verdensarvsteder av UNESCO. Det er mulig å se alle fire uten å betale for det, men man må regne med å bruke noen pund hvis man vil oppleve de ordentlig, for eksempel ved å gå inn.

UNESCO verdensarvsted #1 i London: Tower of London

Tower of London, offisielt kjent som Her Majesty's Royal Palace and Fortress of The Tower of London, er en gigantisk borg midt inne i London sentrum. Den første delen av slottet ble bygget allerede under Vilhelm I sin tid på sent 1000-tallet, men slottet har siden den gang fått mange påbygg og oppgraderinger.

Tower of London. Publisert med tillatelse. 
Originalt var Tower of London et sted hvor monarken kunne oppholde seg under beleiringsperioder, men ble senere brukt som fengsel, spesielt for fanger med høy status. Fanger fra familier med mye penger kunne forvente seg gode vilkår under fengslingen, mens de uten penger gjerne fikk veldig kummerlige kår.
Book et sentralt hotell med fantastisk basseng
like ved Tower of London.
Sponset.


Det har vært mye interessant historie i Tower of London de siste tusen årene, så det er ikke rart at det har blitt en stor turistattraksjon som tiltrekker seg flere millioner besøkende årlig. I dag er det et museum hvor man enten gå gå selv og kikke, eller betale for en guidet omvisning.

Inne i Tower of London får man ogå se de 140 kongelige kronjuvelene! Disse er nesten verdt turen i seg selv.

Slik kommer du deg til Tower of London

Tower of London ligger veldig sentralt til i London, og nærmeste undergrunnsstasjon er Tower Hill som kun ligger et par minutter unna.

Det er selvfølgelig gratis å se Tower of London fra utsiden, men man må betale ca. £23 for voksne, og £11 for barn dersom man vil gå inn.

Noen av kronjulvene du kan se inne i Tower of London. Publisert med tillatelse.

UNESCO verdensarvsted #2 i London: Westminster Abbey

Også Westminster Abbey har et komplisert offisielt navn, og heter egentlig Collegiate Church of St Peter at Westminster. Denne kirka er den kirka som er brukt av kongefamilien i Storbritannia, og ble bygd allerede fra 1245. Dette er derimot ikke den samme kirken som du ser i dag, da den originale kirken brant ned i 1834. Rekonstruksjonen ble raskt begynt igjen, og Westminster Abbey er mer populær nå enn før brannen. 
Foto: Christine Matthews / Westminster Abbey and War Memorial, London / CC BY-SA 2.0.

Som med Tower of London kan du selvfølgelig se utsiden av kirken helt gratis, men også her må du betale for å komme inn. Inngangsprisen er £22 for voksne, og £9 for barn, men det er litt billigere om du booker billetter over internett på forhånd.
Hotellet i London som gir mest valuta for pengene!
Sponset

Slik kommer du deg til Westminster Abbey

Også Westminster Abbey ligger veldig sentralt til i London, og nærmeste undergrunnsstasjon er St. James's Park noen få minutter unna Westminster Abbey. 

UNESCO verdensarvsted #3 i London: Greenwich

Greenwich har blitt kåret til et verdensarvsted på grunn av de mange vitenskapelige og kunstneriske tingene som har skjedd i og fra Greenwich gjennom tidene, spesifikt fra 1600-, og 1700-tallet. Hele området i seg selv er en stor park med mange bygninger som huser ulike ting. Greenwich Park regnes som én av de åtte kongelige parkene i London.

En av de mest kjente bygningene i Greenwich huser National Maritime Museum, et museum man definitivt bør ta turen innom dersom man interesserer seg for båter og sjøfart.

Det er også mange muligheter for shopping og gode matopplevelser i Greenwich-området, så her kan man kose seg i lange stunder. Det er også lov å nyte en piknik på gressplenen, noe som er populært på varme sommerdager.

Parken i Greenwich. Publisert med tillatelse.

Nullmeridianen går også gjennom Greenwich, som altså er det som skiller vestlige og østlige delen av verdien i forhold til koordinatsystemer. Dette vises ved en stor laser som går gjennom parken, så det er enkelt å se når man krysser over fra den vestlige til den østlige halvkule.
Bo rimelig ved Greenwich Park.
Sponset.

Slik kommer du deg til Greenwich

Greenwich er omtrent 40 minutter unna Marble Arch i enden av Oxford Street, og man kan ta buss eller tog for å komme dit. Disse får omtrent hver 5 minutt, så bare hopp på Central-linja for å komme dit.

Det er gratis å komme inn i selve parken, men noen av museene på området koster penger hvis man ønsker å gå inn. 

UNESCO verdensarvsted #4 i London: Kew Gardens

Det fulle navnet er Royal Botanic Gardens i Kew, men de fleste kaller det bare Kew Gardens. Dette er et gigantisk hageanlegg med store drivhus som huser en rekke ulike botaniske samlinger.

Disse samlingene er utrolig omfattende, og dette er grunnen til at det har fått status som et verdensarvsted. I Kew gardens vil du kunne se utrolig mange sjeldne planter, trær, og busker som finnes få andre steder, samt hagelandskap som er typisk for 1700-, 1800-, og 1900-tallet.

Å besøke Kew Gardens er definitivt en unik opplevelse, selv for deg som ikke er kjempeinteressert i planter og trær. Det er likevel en veldig fin opplevelse å se alle de kule og merkelige plantene som finnes der, for ikke å snakke om den avslappende atmosfæren.

Kew Gardens. Foto av DAVID ILIFF. License: CC-BY-SA 3.0.

Slik kommer du deg til Kew Gardens

Man kan reise til Kew Gardens med enten bil, undergrunnsbanen, eller buss. Dersom man tar undergrunnsbanen eller tog går man enkelt nok av på Kew Gardens Station, og havner noen hundre meter fra inngangen.

Det tar omtrent en halvtime med bil, eller 50 minutter med tog fra sentralt i London. Det er omtrent 13km fra hjørnet på Hyde Park (i retning Oxford Street) til Kew Gardens. 

Kew Gardens er åpent fra 10:00 til 17:00 hver dag, men det kan være ulike åpningstider for caféer og butikker inne på området. Det koster ca. £17 å komme inn for voksne, og £5 for barn under 16 år. 

Kommentarer